tiistai 21. heinäkuuta 2009

FED Humphrey - Hawkins testimony

Jossain määrin yllätti, että Bernanke kertoo aika avoimesti "haasteista" (eli talouden salakielellä tarkoittaa ongelmia), joita jatkossa on hoidettavana. Samoin tilanneanalyysi tuntui harvinaisen realistiselta.

http://www.federalreserve.gov/newsevents/testimony/DBBB5C9F26B6440AA4A21E104A61577A.htm

Muutama tärkeä elpymisen kannalta kriittinen kohta.

...the FOMC believes that a highly accommodative stance of monetary policy will be appropriate for an extended period. However, we also believe that it is important to assure the public and the markets that the extraordinary policy measures we have taken in response to the financial crisis and the recession can be withdrawn in a smooth and timely manner as needed, thereby avoiding the risk that policy stimulus could lead to a future rise in inflation. The FOMC has been devoting considerable attention to issues relating to its exit strategy, and we are confident that we have the necessary tools to implement that strategy when appropriate.

Ensimmäinen boldi noudattaa aiempaa linjaa eikä yllätä lainkaan. Jälkimmäisen boldin tarkoitus lienee pitää yllä edes jonkinasteista uskottavuutta keskuspankin osaamiseen ja lihaksiin. Tottakai siellä exit-strategioita suunnitellaan aika ison ekonomistijoukon voimin jatkuvasti.

Kysymys kuuluukin kulkevatko talouden elpyminen ja inflaatio käsikynkässä? Mitäpä, jos talous ei heti elvykään, vaan inflaatio saapuu ensin? Nostetaanko siinä tapauksessa korkoja inflaatio- vaiko vasta talouskasvusignaalista?

Nevertheless, even as important steps have been taken to address the recession and the intense threats to financial stability, maintaining the confidence of the public and financial markets requires that policymakers begin planning now for the restoration of fiscal balance.

Pitäisi alkaa suunnitella budjetin tasapainottamista. Tämäkö sitten on rauhoitteluviesti Kiinaan ja Japaniin että saataisiin pidettyä dollaria vakaana, ettei inflaatio pääse liikkeelle ennen kysynnän elpymistä?

keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Laman etenemisen Road Map

Pieniä merkkejä alkoi ilmestyä siitä, että elvytyspaketteja seuranneen alustavan optimismin jälkeen ollaan palaamassa takaisin realismiin. Asuntomarkkinat eivät ole lähdössä nousuun ja työttömyyden kasvu jatkuu. Tämä huolimatta taloushistorian löysimmästä rahapolitiikasta ja ennätyksellisestä valtioiden fiskaalisesta elvytyksestä. Markkinat ovat hieman varpaillaan arvaillessaan elvytyksen tehoa; miten paljon ja milloin se tehoaa? Ensimmäiset viisaat ovat jo ehtineet vaatia stimuluksen lisäämistä, mutta talousoppositio on vakaasti sitä mieltä, että mikään määrä elvytystä ei tehoa nykyisessä tilanteessa.

Taloustilannetta analysoitaessa ja poliitikkojen sekä keskuspankkiirien viestejä lukiessa olen rakennellut todennäköisimmän skenaarion tulevasta kehityksestä.

Luottokriisin toinen aalto

Viime talven luottomarkkinoiden romahdus johtui USA:n asuntoluottojen mädäntymisestä ja niihin kytketyistä johdannaisista, jotka luhistuttivat keskeisiä rahoitusalan pelureita. Reaalitalous alkoi heiketä asuntomarkkinoiden romahtaessa, rakentamisen pudotessa, kuluttajien luottamuksen heikentyessä ja teollisuustuotteiden kysynnän (etupäässä autoteollisuus) pudotessa. Aika iso osa edellä mainittujen asioiden seurannaisvaikutuksista on vielä toteutumatta. Työttömyys jatkaa selvää kasvuaan, toimisto- ja liikerakentaminen on loppumassa lähes kokonaan ja palvelualat alkavat kärsiä kiihtyvällä vauhdilla, kun irtisanottujen ihmisten säästöt alkavat kutistua eikä asunto- tai pääomamarkkinoilta ole tulossa apuja kotitalouksille. Tämä tulee näkymään uutena luottokriisinä, jonka kärki on kulutusluotoissa, autoluotoissa ja pääasiassa paikallispankkien myöntämissä kiinteistökehitysluotoissa. Ensi keväänä alkaa myös uusi aalto asuntoluottojen osalta.

Globaalielvytyksen toinen aalto

Tämän toisen aallon iskiessä on helppo kuvitella, että jo valmiiksi mietityt keskuspankkien vastaiskut laitetaan toimeen. Tämä tulee todennäköisesti merkitsemään lisää valtioiden elvytyspaketteja sekä entistä suurempaa keskuspankkirahoitusta sekä jotain sellaista, mitä emme ole koskaan vielä nähneet. Nyt puhutaan tavallisen talouden tarkkailijan kannalta Donald Rumsfeldin lanseeraamasta "unknown unknownista". Vain keskuspankkiekonomistien mielikuvitus on esteenä näiden toimenpiteiden määrittelemiselle.

Tässä vaiheessa eletään jo aikaa, jolloin yritykset ovat ehtineet supistaa tuotantokapasiteettiaan alentuneeseen kysyntään ja hyväksytään se tosiasia, että kyseessä ei ollutkaan hetkellinen notkahdus, josta noustaan takaisin entiseen menoon kuin korkki veden alta. Työttömyys on noussut useimmissa maissa lähes 15 prosenttiin ja kuluttajien luottamus on pudonnut ennätysalas. Tämän skenaarion toteutuessa pörssi on tehnyt syklin uudet pohjat.

Inflaatio - USA:n päämäärä toteutuu

Keskuspankkirahoitus, korkeana pysytelleet raaka-aineiden hinnat, supistettu tuotantokapasiteetti ja joku keskuspankkien nostama kani taikurin hatusta lähettää pääomamarkkinat uuteen nousuun, joka saattaa olla todella räjähdysmäinen. Hinnat lähtevät nousuun ja reaalitalous ottaa hetkellisen pyrähdyksen, kun yritysten ja kuluttajien luottamus rahan arvoon heikkenee ja käteisestä rahasta ainakin osa laitetaan talteen reaalisiin hyödykkeisiin, osakkeisiin ja kiinteistöihin.

Suuri työttömien armeija alkaa liikehtiä, kun köyhyys lisääntyy tulojen jäädessä jälkeen hintatasosta. Seuraa poliittisia paineita ympäri palloa. Kiinan ja USA:n välit kylmenevät ja dollarin arvo heikkenee voimakkaasti.

Rahamarkkinoiden kiristäminen ja uusi lama

Parin vuoden inflaatiojakso on Master Planin mukaisesti tiputtanut velkojen reaaliarvoja ja keskiluokan säästäjien putsaus on suoritettu. Keskuspankin on seuraavaksi puututtava inflaatioon nostamalla korkoja, vaikka poliittisesti se on erittäin vaikeaa. Tämä ajoittuneekin USA:n seuraavan presidentin kauden alkutaipaleelle, jolloin kaikki aiemmat virheet voidaan laittaa edeltäjien niskoille ja muuttaa talouspolitiikan suuntaa.

Rahapolitiikan kiristäminen ja fiskaalielvytyksen asteittainen lopettaminen ajavat talouden uuteen lamaan ja heikot yritykset henkihieveriin. Vasta tässä vaiheessa maksetaan lopullinen hinta taloushistorian suurimmasta luottoekspansiosta ja vastuuttomasta taloudenpidosta. Pörssi saavuttaa syklin reaaliset pohjat vasta näissä olosuhteissa; korkeat korot ja yritysten hyvin heikot tulokset. (Nythän 2009 eletään vielä aikaa, kun yrityksillä on vain hieman normaalia alemmat tulokset ja alhaiset korot)

Tämän noin vuosille 2013-2015 ajoittuvasta USA:n ja Euroopan lamakaudesta noustaan sitten Kiinan vetämänä edellyttäen, että siellä poliittiset rakenteet sallivat globaalin markkinatalouden harjoittamisen.