Ottamatta sen kummemmin kantaa siihen, mitä osakekursseille on tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana, voidaan todeta, että yhtiöiden ja toimialojen tulevaisuuden arviointi on muuttunut lähes mahdottomaksi tehtäväksi.
Olen aikaisemmin käyttänyt osakkeiden "fair valuen" arvioimisessa menetelmää, jossa yhtiön taseessa olevaa omaa pääomaa arvostetaan sen perusteella, miten sen arvioidaan tuottavan tulevaisuudessa. Pohjana oman pääoman tuoton arvioinnissa käytetään historiadataa ja sen jälkeen käydään läpi pääasiassa Porterin toimiala-analyysin kautta muutokset yrityksen ja toimialan rakenteissa, joka kertoo suunnan mihin oman pääoman tuotto todennäköisimmin on muuttumassa.
Menetelmän soveltamisessa kohdataan nyt useita ongelmia:
- Yritysten historiadata perustuu poikkeukselliseen kysyntäkuplaan, joka on paisuttanut yritysten tuloksia. Ei voida olettaa, että historiadata edustaa normaalitilannetta, johon palattaisiin pikkuhiljaa talouden notkon jälkeen.
- Yritysten taseet ja niiden sisältämä oma pääoma perustuu osittain kysyntäkuplan aikaiseen arvostustasoon. Ei tiedetä miten kuranttia tavaraa taseissa on... pankeista nyt edes puhumatta.
- Poikkeuksellinen talouslama vaikuttaa yritysten ja toimialojen rakenteisiin tavalla, josta emme voi löytää minkäänlaista vertailukohtaa historiasta. Mitkä toimialat kärsivät suurimmat kysynnän romahdukset? Millainen korkotaso on jatkossa? Elämmekö jatkossa inflatorisessa vaiko deflatorisessa taloudessa? Paljon kysymysmerkkejä.
- Suuret taloudelliset muutokset aiheuttavat poliittisia muutoksia. Valtiot puuttuvat ennennäkemättömällä tavalla eri toimialojen kilpailuun. Finanssi-, auto- ja lentoliikennetoimialat ovat ajautumassa lähes kokonaan valtioiden kontrolliin. Protektionismi heiluttelee globaalissa mittakaavassa toimivien toimialojen asetelmia.
Nämä epävarmuudet näkyvät suurena heilahteluna osakekursseissa. Suurin osa osakkeista on pudonnut 10-15 vuoden takaisille tasoilleen. Sijoittajat odottavat pölyn laskeutumista, ennenkuin tekevät arvioita yritysten arvoista uudessa tilanteessa.
Useampi kuin yksi sijoittaja on sanonut, että "yritysanalyysi on turhaa, koska kukaan ei tiedä mitä on tapahtumassa". Lähes kaikki katseet ovat siis kansantaloudellisissa tapahtumissa.
keskiviikko 4. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti