maanantai 6. huhtikuuta 2009

Globaali elvytys käynnistynyt - luottamusta markkinoilla

G20 ja sovitut maailmanlaajuiset elvytystoimet ja likviditeetin lisääminen näyttivät onnistuvan kääntämään markkinoiden sentimentin positiiviseksi. Pääomamarkkinoilla on nähty selkeä käänne, jonka pysyvyydestä ei toistaiseksi ole varmuutta. Myöhemmin voidaan nähdä oliko kyseessä aavistuslähtö vai lopullinen startti kohti vakaampia aikoja.

Olisikin ollut erikoista, jos koko finanssi- ja rahapolitiikan elvyttävän keinovalikoiman käyttöönotto ei aiheuttaisi jonkinlaista ponnistusta pohjalta. Markkinat näyttävät olevan nyt sitä mieltä, että keskuspankkien nuorallatanssi sujuu mallikkaasti; osakemarkkinat nousevat ennätyksellisen kovilla prosenteilla (talouden syöksyn oikeaminen), korkomarkkinoiden pitkä pää on kääntynyt nousevaksi (inflaatio-odotusten normalisoituminen deflaatiopelkojen jälkeen) ja arvometallien hintojen kääntyminen laskuun (inflaation karkaamista ei nähtävästi pelätä).

Sinänsä reaalitalous rämpii edelleen pahasti; autojen myynti Yhdysvalloissa näyttää edelleen -30...-40% pudotuksia kuukausitasolla edellisvuodesta, työttömyys pahenee kiihtyvällä tahdilla ja kuluttajien luottamus pysyy alhaalla. Asuntomarkkinoilla on sen sijaan nähtävissä tasaantumista. Joissain arvioissa asuntomarkkinoiden tasaantumista pidetään käänteen merkkinä ja samassa yhteydessä aletaan jo epäillä työmarkkinoiden olevan "lagging" indikaattori. Perinteisesti työmarkkinoita on pidetty "coincident" indikaattorina, joka kertoo sen, mitä taloudessa tapahtuu juuri nyt.

Oman arvioni mukaan globaalit elvytystoimet ovat ehkäisseet sen, että oltaisiin ajautumassa deflaatiokierteeseen. Toiseksi näyttäisi siltä, että ainakin USA:ssa isoille pankeille on onnistuttu siirtämään niin paljon pääomaa ja antamaan liittovaltion takuita, että rahoitusjärjestelmän likviditeettiongelmat ovat poistumassa. Keskuspankit näyttäisivät siis onnistuneet Bernanken prioriteettilistan ykkösen (deflaation torjuminen) ja kakkosen (isojen pankkien pystyssä pitäminen) toteuttamisessa.

Jatkokehityksen mielenkiintoisimmat indikaattorit ovat raaka-aineet, pitkät korot ja dollarin (ja punnan) kurssi. Fokus siirtyy nyt siihen, mitä rahan lisääminen järjestelmään saa aikaan sen jälkeen, kun ainakin osa lisärahasta on nyt saatu kiertoon.

Ei kommentteja: