perjantai 13. maaliskuuta 2009

Maailmantalouden epätasapainot korjaantumassa

USA:n kuukausittainen kauppataseen alijäämä putosi 36 miljardiin dollariin. Siihen sisältyy öljyalijäämä 15 miljardia ja Kiinan kauppa 20 miljardia. Kaikenkaikkiaan tämä on hyvin tervetullutta kehitystä maailmantalouden tasapainoon saattamisessa.

Japanin ja EU:n vaihtotaseet ovat hehtaarilleen tasapainossa. Keskeisin ongelma tällä hetkellä on USA:n ja Kiinan valuuttakurssikytkös sekä kiinalaisten valtava Treasury bondien omistus. Kiina on syystäkin hieman huolissaan ja veikkaisin, että poliittinen kädenvääntö vaan kiihtyy, kun USA:ssa osoitetaan holtittomuutta valtiontalouden hoidossa.

Don't devalue the dollar through reckless spending!

4 kommenttia:

home bias kirjoitti...

Onko jotain varsinaista rakenteellista korjaantumista alkanut tapahtumaan vain kumpuaako aleneminen vaan talouksien pienentymisestä ja hintasuhteiden muutoksista? Jenkkien säästämisaste on varmaan vähän noussut mutten itse ole huomannut tästä mitään lukuja.

Jos jenkit lähtevät vakavissaan QE-linjalle, se kai heikentäisi dollaria? Yhtäältä dollaria painaisi alas inflaatio-odotukset mutta toisaalta QE-elvytys onnistuessaan parantaisi reaalikasvua. Mitä dollarin heikkenemisestä seuraisi yleisemmin maailmantaloudelle (Aasian viestimaat kärsisivät?) ja erityisesti pörsseille?

PIMCO:n Grossin mielestä dollarin heikentyminen johtaisi maailmanloppuun mutten oikein osaa seurata hänen päättelyään: "Granted, the U.S. currency has appreciated strongly against its counterparts during most of this crisis, but technical short covering as opposed to a flight to quality may have been the dominant consideration. Watch the dollar. If it falls hard, there may be nothing policymakers can do to restore the ensuing financial chaos."

Tandem Securities kirjoitti...

Rakenteellinen korjautuminen on mielestäni ihan yksinkertaisesti jenkkien ylikulutuksen loppuminen. Jostain yhteydestä jäi mieleen, että USA:n kuluttajien säästämisaste olisi jo noussut jonkin aikavälin ennätykseen.

QE näyttäisi kasvattavan suosiotaan sitä mukaa kun isot taloudet alkavat sitä soveltaa. Kanadakin on uutisten mukaan luomassa valmiuksia siihen. Se, että miten valuuttakurssit QE:hen reagoivat on ainakin minulle arvailua, yleisesti tunnutaan olevan sitä mieltä, että se heikentäisi valuuttaa. Sveitsin frangi ainakin reagoi voimakkaasti, mutta mukanahan oli sekä QE:ta, koronlaskua että valuuttainterventiota.

Täältä löytyy mielenkiintoista pohdiskelua siitä, onko maailma ajautumassa jonkinlaiseen kilpailevien devalvaatioiden kierteeseen.

http://www.usagold.com/press/daily.html

Gross on kriittisten tarkkailijoiden mukaan puhunut aina omien rahastojensa pussiin noissa kommenteissaan. Nuo on aina vähän ympäripyöreitä juttuja, kun haastattelut loppuvat johonkin kaaos-uhkakuvaan.

home bias kirjoitti...

”Rakenteellinen korjautuminen on mielestäni ihan yksinkertaisesti jenkkien ylikulutuksen loppuminen.” Mitä tämä oikein tarkoittaisi käytännössä, kun tuontia ei oikein voi korvata kotimaisella tuotannolla ja kun viennilläkin menee huonosti. Jos vaje on vielä näin massiivinen näillä alhaisilla öljyn hinnoilla ja kestokulutushankintojen tilapäisellä lykkäämisellä, kantaako tämä vielä pitkälle? Minusta rakenteellinen ratkaisu vaatisi Aasian valuuttojen suurta vahvistumista suhteessa dollariin.

Dollarin heikentyminen voisi kai pahimmillaan johtaa siihen, että jenkkivajeille ei enää löytyisi riittävää ulkomaista rahoitusta. Dollarin laskutrendiä pitäisi kompensoida joko omaisuuserien hintojen laskulla ja/tai korkeammalla korkotasolla. (Dollarin kurssin kertakorjaus ei kai vaatisi kompensaatiota mutta miten kertakorjaus voisi muodostua?) Mutta olisiko tämäkään vielä maailmanloppu niin kauan kuin dollari säilyy reservivaluuttana? Samasta syystä kilpailevat devalvaatiot olisivat muita pienempi pulma Yhdysvalloille: sen lainat ovat kuitenkin dollarimääräisiä.

Mutta kyllä kai dollarin heikentyminen johtaisi joka tapauksessa hankalaan sopeutumiseen. Jos vienti-Aasia ei pura kytköstä heikentyvään dollariin, kaikki muut kai joutuvat mukaan devalvaatiokilpaan? Jos kytkös taas puretaan ja Aasian valuutat vahvistuvat suhteessa dollariin, miten ne selviytyvät viennin kasvun loppumisesta?

Tandem Securities kirjoitti...

Kyllähän tuo Kiinan dollarikytkös vaikuttaa täysin kestämättömältä ratkaisulta pidemmän päälle.

Dollarin heikentyminen näyttäisi väistämättömältä, mutta tuo ulkomaisten sijoitusten kotiuttaminen vivutuksen pienentämiseksi näyttäisi vaan jatkuvan ja jatkuvan.