maanantai 8. kesäkuuta 2009

Kevään optimismi ei perusteltua

Talouslaman V-käyrä-osaston konfidenssi lienee nyt korkeimmillaan. Monet USA:n talouden muuttujat ovat joko tasaantuneet tai kääntyneet ylös. Osakekurssit ovat nousseet pohjiltaan ja osoittaneet vakiintumisen merkkejä. Kiinan taloudesta on saatu positiivisia uutisia.

Itse kuulun joko W- tai jopa L-osastoon ja seuraavassa hieman perusteluja.

- USA:n talousluvut osoittavat että kansantalous ei supistu yhtä nopeasti kuin talvella, mutta supistuu kuitenkin. Molemmat ISM-indikaattorit ovat vielä reilusti alle nollakasvua osoittavan 50 pisteen. Irtisanomisten huippu on ohitettu, mutta työpaikkoja häviää edelleen ja työttömyys lisääntyy. Rakentamisen määrä on erittäin alhaisella tasolla, mutta uusien asuntojen myynti ei ole lähtenyt nousuun. Asuntokauppojen määrä on lisääntynyt, syynä lienevät väliaikaisesti alentuneet asuntolainojen korot ja edelleen vilkkaana jatkuvat pakkorealisoinnit. Marketwatchin taulukon mukaan USA:n Q2 talouskasvuksi odotetaan -2,0 prosenttia. Tämä on mielestäni hyvä arvio.

- Globaali elvytys on saatu hyvään vauhtiin. Valtiot lisäävät kysyntää ja korot on painettu nollan tuntumaan. Tämä lienee suurin syy siihen, että syöksykierre on saatu oikeamaan. Seurannaisvaikutuksena valtioiden alijäämät ovat nousemassa ennätystasolle, mikä heikentää niiden luottokelpoisuutta ja nostaa pitkien lainojen korkotasoa. USA:n 10-vuotisen korko on nousemassa 'normaalille' tasolle noin 4 prosenttiin. Tämän seurauksena myös asuntolainojen korot ovat palautuneet nousuun ja ovat taas yli 5 prosentissa. Tältä osin elvytyspolitiikka on kääntynyt itseään vastaan ja asuntomarkkinoilla on luvassa edelleen hyvin tahmeaa kehitystä.

- Talouden perusrakenteet ja maailmankaupan epätasapainot ovat lähestulkoon ennallaan. Valtioiden rooli yritysmaailmassa on lisääntynyt, mikä aiheuttaa vääristynyttä kilpailua ja heikkotuottoisia investointeja. Vaikka USA:n kauppa-alijäämä on supistunut, ongelma ei ole kadonnut mihinkään. Maan täytyy jollain aikavälillä edelleen alentaa tuontiaan ja/tai lisätä vientiään. USA:n säästämisaste on lähtenyt lupaavaan nousuun, mutta tarvittaisiin vieläkin enemmän talouden tasapainottamiseksi. Koko maailman mittakaavassa on kehittynyt ylikapasiteetti, jonka purkautumiseen menee vuosia. Investointeja tuotantokapasiteetin lisäämiseksi tullaan tekemään hyvin vähän.

- Johtopäätös: taloutta yritetään puhaltaa uudelleen liekkeihin niillä konsteilla, joilla koko revohka saatiin aikaan. Markkinareaktiot; korkojen nousu ja valuuttamarkkinoiden epävarmuus kertovat, että tällä kertaa ruoskitaan kuollutta hevosta. Ylenpalttinen elvytys nostaa korkoja ja heikentää valuuttaa. Kilpailevien elvytystoimien ketju seuraa toistaan valtioiden puolustaessa teollisuutensa kilpailukykyä. Syntyvien valtioiden jättivelkojen takaisinmaksu ei tule onnistumaan ilman keskuspankkien rahoitusta.

- Ennuste; kesä ja syksy. Treasury- korkojen nousu jatkuu toistaiseksi ja USA:n asuntomarkkinat ajautuvat uuteen laskuun. Pankkien vaikeudet nousevat uudelleen tapetille, kun luottokortti- ja CRE-defaultit lisääntyvät. Dollari menettänee turvasatamastatuksensa seuraavassa markkinamyllerryksessä. Osakekurssit kääntyvät kesän aikana laskuun ja uskoisin, että syksyllä kolistellaan viime talven pohjalukemia. USA:n kuluttajien luottamus kääntyy uuteen laskuun työttömyyden ja korkojen jatkaessa nousuaan. Talous supistuu myös syksyn ja talven aikana.

Ei kommentteja: