maanantai 20. huhtikuuta 2009

Pankkivetoinen osakenousu osoittautumassa suutariksi

Pitkin huhtikuuta talouden establishmentti on vakuuttanut, että pankkien tilanne on nopeasti parantunut. Sen sijaan moni kriitikko on Sorosin johdolla esittänyt epäilynsä, että pankeilla on vielä isot tappiot edessä.

Isojen jenkkipankkien Q1 tulokset ovat nyt julki ja pieniä analyyseja putkahtelee esiin suunnasta jos toisesta. Ensireaktiothan tuloksiin olivat innostuneita, kun JPM, Citi, WFC, GS ja BAC kertoivat "historiallisen" kovista tuloksista. Nyt pölyn laskeuduttua into on vaihtunut pettymykseksi, eikä ihme. Tässä esimerkiksi yksi hyvä kirjoitus tulosten luonteesta.

Once you sort it out, you learn that Citi "made" $2.5 billion on a derivatives position designed to profit when the companies own credit default swaps spreads widen.

Eli Citi on lyönyt vetoa oman luottokelpoisuuden alenemisesta ja kirjaa siitä 2,5 miljardia dollaria tulosta! Vastapuolena on valistuneen arvauksen mukaan AIG ja sille tappiot korvaa USA:n valtiovarainministeriö, jota rahoittaa maan keskuspankki. Että tällainen talouden ja pankkien tervehtyminen nyt on meneillään.

JP Morgan reported nearly $5 billion in revenues from fixed income securities trading. And Citigroup reported $4.69 billion in fixed income trading. In fact, all of Citigroup's other major operating segments reported declining revenues for the quarter. Its global credit card revenues fell by 10%. Consumer banking revenues were down 18%. And Citi's Global Wealth Management revenues were down 20%.

2 kommenttia:

home bias kirjoitti...

Minusta alkaa vaikuttaa siltä, että makrotilanne on paljolti keskuspankkiirien ja poliitikkojen käsissä ja että tarpeeksi rankkoihin ratkaisuihin tullaan ryhtymään vasta sitten, kun tilanne kriisiytyy vielä pahemmaksi.

Oletko jo alkanut miettiä yksittäisten yhtiöiden tulevaisuutta ja arvoa? Itse olen pohtinut esimerkiksi Fortumia, jonka downside näyttää minusta varsin pieneltä mutta upside kohtuulliselta (muttei loistavalta). Muutaman vuoden tähtäimellä seuraavien seikkojen pitäisi turvata Fortumin tulostaso.

1. Uuden kapasiteetin rakentaminen vaatii noin 60 €/MWh sähköhintaa
2. Uutta kapasiteettia tarvitaan väistämättä korvaamaan vanhoja ja saastuttavia laitoksia (etenkin Manner-Euroopassa).
3. Jos sähkön hinta on 60 € Saksassa, niin se pitäisi säilyä 50 € Pohjoismaissa.
4. 50 € hinnalla Fortum tekee hyvää tulosta tuotantorakenteensa takia.

Prosessiteollisuus Suomessa tosin käyttää nyt niin paljon vähemmän sähköä, että ehkä hintaero Saksaan voisi suurentua sähkönsiirtokapeikkojen takia. Ja uusi ydinvoimala tulee muuttamaan markkinoiden tasapainoa parin vuoden päästä. Mutta jos tämä lama kääntyy ainoastaan inflaation voimalla, vesivoima olisi varmasti parhaita inflaatiosuojia.

Tandem Securities kirjoitti...

Yritän jossain vaiheessa tutkia yrityksiä tarkemmin, mutta pääpaino pysyy edelleen rahapolitiikka / kansantalous -akselilla.

Fortum on kyllä hieman ikävässä tilanteessa, koska valtioiden rooli talouksissa on kasvamassa ja toimiala on joutumassa kovan poliittisen taistelun areenaksi. Lukujen ja toimialan rakenteen valossa toki näyttää hyvältä osakkeelta, mutta ne näkymät voidaan murskata nopeasti kabineteissa. Sanoisit, että uhka on merkittävä.