sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Barack Obama ja kuolleen hevosen ruoskiminen

USA:n taloustilanne näyttää viikko viikolta lohduttomammalta. Q4 kansantuotteen muutos korjattiin lukemaan -6,2%. Uusi presidentti on jaksanut valaa uskoa ihmisiin ja luvannut muutosta talouspolitiikkaan. Elvytyspaketteja laaditaan kiivalla tahdilla ja keskuspankin ohjauskorko on toistaiseksi asetettu nollaan. Monen ison pankin osakekurssi on romahtanut ja keskustelu käy kiivaana, pitäisikö maailman johtavan kapitalistivaltion ottaa kaikki pankit valtion hallintaan. Veronmaksajat ovat tulossa tavalla tai toisella kantamaan vastuuta pankkien tappioista.

Obaman budjettiehdotuksen nimi on hieno: "A New Era of Responsibility" ja sisältö järkyttävä. Budjettiehdotuksen mukaan USA:n liittovaltion alijäämäksi seuraavalla budjettikaudella tulisi 1 752 miljardia dollaria, 12,3% kansantuotteesta. Mitä tähän oikein voisi sanoa?

http://www.whitehouse.gov/omb/budget/

Odotettavissa on kovaa poliittista vääntöä, mutta eiköhän tuokin ehdotus hyväksytä. Pörssikurssit heilahtelevat rajusti ees-taas ja sijoittajat arvailevat, että joko pohjat on nähty. Muut maat seuraavat kiltisti perässä ja kilpailevat siitä, kuka uskaltaa esitellä suurimman elvytyspaketin.

Draaman seuraava näytös tulee myöhemmin, kun budjettia aletaan laittaa täytäntöön. Onhan ne Treasuryn velkapaperit onnistuttava myymään. Kenenkäs kukkarosta löytyy loppuvuonna 1 752 miljardia dollaria?

Japanin ja Kiinan pääomavirta on tyrehtynyt, kun niiden vientitulot ovat romahtaneet Euroopan ja USA:n vajottua lamaan. Öljyn hinnan romahtaminen taas kuihdutti Venäjän ja Lähi-idän ylijäämät. Näin sivullisen silmin yhtälö tuntuu mahdottomalta.

No eipä hätää, joidenkin tietojen mukaan Federal Reserve on luvannut tulla avuksi, jos kysyntää USA:n velkakirjoille ei löydy. Mikä helpotus!

Ei kommentteja: