sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Taloudellinen haaksirikko - markkinoiden luonnonlait toiminnassa

Maailmanlaajuinen talouskriisi, finanssijärjestelmän ongelmat ja osakemarkkinoiden romahdus eivät ole sattumaa, kuten päättäjät usein haluavat antaa kansanjoukkojen ymmärtää. Kyseessä on pitkäjänteisen vastuuttoman talouspolitiikan tulos. Viimeisen 25 vuoden aikana kaikki tärkeimmät vastuullisen taloudenpidon perusopit on poltettu keynesiläisen suhdannepolitiikan roviolla.

Taantumat ovat merkittävä osa talouden, toimialojen ja yritysten kehitysprosessia. Taitavat toimijat vahvistuvat ja heikot puhdistetaan pois markkinoilta. Yritysten ja toimialojen rakenteet uudistuvat ja tuottavuus paranee, jolloin myös kuluttajat hyötyvät. Erityisesti Yhdysvalloissa on kuitenkin ollut vallalla politiikka, jonka seurauksena taantumat on estetty kaikin käytettävissä olevin keinoin. Korkoja on laskettu ennennäkemättömin liikkein, valtiot ovat elvyttäneet voimakkaasti ja pankkien luotonantoa on rohkaistu väljentämällä vakavaraisuussäännöksiä ja mahdollistamalla taseiden ulkopuolisten sijoitus"työkalujen" käyttö. Näillä toimenpiteillä on puolestaan ollut omat seurauksensa.

Tuottavuuden kasvu on väestönkasvun lisäksi toinen taloudellisen kasvun lähde. Pitkäjänteinen tuottavuuden kasvu perustuu säästämiseen, tuotekehitykseen ja investointeihin. Nykyinen alhaisen korkotason rahapolitiikka on kannustanut kuluttamaan ja säästäjiä on rangaistu. Alhaisten korkojen ja löysän luotonannon aikana talouden toimijat eivät vaadi investoinneilta korkeaa tuottoa, vaan investoinnit suuntautuvat heikkotuottoisiin ja riskialttiisiin kohteisiin. Valtion elvytyksellä on myös huonoja ominaisuuksia. Investoinnit eivät määräydy markkinoiden tuottovaatimusten kautta vaan poliittisin perustein.

Alhaiset korot, löysä luotonanto ja massiivinen rahamäärän kasvu on johtanut myös valtavaan spekulaatiokuplaan maailman pääomamarkkinoilla, mikä nyt on sitten tyhjentymässä.

Nyt on selvää, että länsimaiset taloudet ovat suurimmassa kriisissä sitten 1930-luvun. Ihmiset ovat ylivelkaantuneita pitkään jatkuneen yli varojen kuluttamisen seurauksena. Pankkien tappiot ovat pakottaneet niitä kiristämään luotonantoaan. Rakentaminen on romahtanut ja työttömyys on lähdössä jyrkkään nousuun joka puolella maailmaa. Kansantuotteet putoavat jopa 10% vuosivauhtia. Mutta mitä tekevät poliitikot?

Kehottavat kuluttamaan vielä enemmän.

Näin siis talouskriisiä aletaan purkamaan. Poliisi korkkaa Koskenkorvapullon ja ojentaa sen juuri kaiteeseen törmänneelle rattijuopolle. Turvallista matkaa!

Ei kommentteja: