keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Veronmaksaja pelastaa Wall Streetin

AIG on tämän viikon kestoaihe USA:n talousmediassa. Yhtiö teki Q4:lla yli 60 miljardin dollarin tappion ja hallitus heitti uuden pelastusrenkaan yhtiölle. Piikki on auki ja näyttää tällä hetkellä lukemaa 160 miljardia dollaria.

http://www.marketwatch.com/news/story/Pressure-grows-reveal-AIGs-major/story.aspx?guid=%7B677481AF%2D8AC4%2D4FFD%2DAE8C%2D3D8EE2F09C75%7D

Päättäjillä ja veronmaksajilla on siellä pinna kireällä ja aivan aiheesta. Yksinkertaistettuna AIG:n ongelmat ovat aiheutuneet jättiläismäisen johdannaispelin tappioista. USA:n hallitus on perustellut avointa piikkiä sillä, että finanssimarkkinoiden toiminta täytyy varmistaa, sillä AIG:n konkurssi aiheuttaisi suurten vastapuoliriskien toteutumisen. Käytännössä veronmaksajat siis ojentavat rahaa niille, jotka ovat pokeripöydän voitollisia osapuolia. Talousmedian julkistamien tietojen mukaan suurimmat saatavat AIG:n johdannaissopimuksista ovat Goldman Sachs, Merrill Lynch (=Bank of America) ja Deutsche Bank.

Niinhän siinä loppujen lopuksi käy, kun peli menee liian suureksi. Voitot jäävät Wall Streetille ja tappiot katetaan veronmaksajien varoista. Marketwatchin jutun mukaan AIG:n CDS-sopimussalkku on edelleen yli 300 miljardin dollarin kokoinen, vaikka siitä on neljännes ehditty purkaa valtion väliintulon jälkeen.

Ei kommentteja: