keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Paniikkia Britanniassa

Markkinat yrittää laittaa Brownin tuhlaamisen kuriin. Valtionlainoille ei riitä kysyntää ja keskuspankista varoitellaan lisäelvytyksen ja veronalennusten vaaroista.

The failure of yesterday’s auction followed a warning from the Governor of the Bank of England on Tuesday that the country could not afford to introduce another fiscal stimulus package of spending rises and tax cuts.

‘‘It is too early to say, but the risk is that at some point the Government will not be able to fund its huge debts.”

Mitkä ovat vaihtoehdot? Ensimmäisenä tulee mieleen, että valtion finanssit pitäisi laittaa parempaan kuntoon leikkaamalla kulutusta tai kiristämällä veroja. Silloin luottamus saattaisi palautua ja lainat menisivät paremmin kaupaksi. Tämä on poliittisesti vaikea tie ja pahentaisi lamaa, joten se tuskin tulee kysymykseen.

Brownilla on oma käsityksensä asiasta:

He highlighted other measures the Government was taking, and suggested that quantitative easing – effectively printing money to buy assets – was now the preferred method for tacking the economic crisis.

Lieköhän Brownille tullut mieleen, että yksi syy huonolle menestykselle gilttihuutokaupassa oli se, että quantitative easing on jo aloitettu? Sijoittajat katsovat tulevaisuuteen ja näkevät monetary inflaation mahdollisesti heijastuvan voimakkaasti kuluttajahintoihin, jolloin punnan ja bondien arvot voivat pudota jyrkästi. Samoin keskuspankin ostot ovat tehneet gilteistä luonnottoman kalliita verrattuna vapaaseen markkinoiden hinnanmuodostukseen. Miksi ihmeessä Brittien lainoja haluttaisiin ostaa?

Ei kommentteja: